preskoči na sadržaj
 
 

[STRUČNA PRAKSA - PORTUGAL 2022]

U sklopu prvog Erasmus+ KA1 projekta (2021-1-HR01-KA121-VET-000008365) iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koji se provodi u našoj školi, u periodu od 01.- 14. svibnja 2022.  godine, 19 učenika iz sva tri strukovna smjera proveli su dva tjedna na stručnoj praksi u Bragi, trećem po veličini gradu u Portugalu. Na stručnoj praksi su sudjelovali učenici 3. i 4. razreda (8 tehničara za računalstvo, 5 tehničara za telekomunikacije i 6 tehničara za poštanske i financijske usluge), a u pratnji učenika su bili nastavnici Katarina Svalina i Marko Vujnović.

Prije odlaska na mobilnost učenici su se vrijedno pripremali pohađajući stručne, kulturološke i pedagoške pripreme u školi, te provjeravali i unaprjeđivali svoje znanje engleskog jezika koristeći se platformom Europske unije Online Linguistic Support. Naši portugalski partneri, organizacija Bragamob, pobrinuli su se za odabir tvrtki za praksu, smještaj, prehranu i organizaciju kulturnih aktivnosti u slobodno vrijeme i svojom ljubaznošću i podrškom nadmašili sva naša očekivanja.

Sudionici su bili smješteni u hotelu Joao XXI, udaljenom svega 10-tak minuta od samog centra grada, a stručnu praksu su obavljali u tvrtkama Nos, Recicla, MipMed i MRW. Tvrtke u kojima je organizirana stručna praksa već imaju iskustva u primanju i mentoriranju učenika iz cijele Europe i naši učenici su bili ugodno iznenađeni pristupom njihovih mentora i radnih kolega. Tvrtka Nos dobitnik je brojnih nagrada iz područja telekomunikacija u Portugalu, između ostalih Consumer's Choice, Product of the Year i Trusted Brand dok je MipMed jedna od tvrtki s najbržim rastom u području logistike i dostavnih usluga.

Za vrijeme ove mobilnosti slobodan vikend smo iskoristili za upoznavanje kulture i tradicije Portugala. U subotu smo posjetili glavni grad Lisabon i razgledali neke od njegovih najpoznatijih znamenitosti – toranj Belém, samostan Sv. Jeronima, Praça do Comércio te Fatimu, jedno od najvećih marjanskih svetišta u Europi. Nedjelju smo proveli u Portu, gospodarskim i kulturnom središtu sjevenog Portugala i jednom od najstarijih gradova u državi. Prošetali smo povijesnom četvrti Ribeira i najpoznatijim mostom u gradu, Dom Luis I, zaplovili rijekom Douro i na kraju se malo i opustili na obali Atlantika.

Posljednjeg dana upriličena je podjela certifikata za obavljenu stručnu praksu, a nama je iznimno zadovoljstvo prenijeti dojmove portugalskih mentora koji su naše učenike pohvalili za izuzetno zalaganje, motiviranost i spremnost na učenje i suradnju. Na kraju nam još samo ostaje da završimo ovu objavu riječima naših učenika: „Bilo nam je ovo 14 najljepših dana u životu. Naučili smo puno više nego što smo očekivali – stekli nova stručna znanja i vještine, usavršili engleski jezik, upoznali novu kulturu, ali i otkrili puno o sebi samima. Naučili smo raditi u timu i surađivati jedni s drugima, snalaziti se u novim i nepoznatim situacijama, postali smo samostalniji i spremniji za neke buduće izazove. I još smo se i dobro zabavili.”

 

Album

Trenutno ne postoji niti jedan album.


Korisni linkovi
Korisni linkovi
 • Ministarstvo znanost...
 • NCVVO
 • ASOO
 • AZOO
 • EMA
 • Završni rad
 • Erasmus+ projekti


Facebook

Podijeli s prijateljima

Oglasna ploča

Vijesti iz CARNet-a

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju